promeneramera

Direktlänk till inlägg 13 juli 2016

Icke-mat förstör vår hälsa

Av Eila Andersson - 13 juli 2016 10:15

Kanske var det enklare förr i tiden? Med maten, att äta rätt och hälsosamt. När farfar var ung? Nej, det tror jag inte. Då fanns misär. Brist på mat. Periodvis och ortvis. Fattigdom och kanske hunger. Här i Norden i alla fall. Det vill vi inte uppleva. Men då fanns inte så mycket icke-mat som erbjuds oss idag. På det sättet var det kanske enklare. Man åt det som fanns. Och det mat som fanns kanske var ganska bra mat, men inte heller det bästa. Förr rörde man ju på sig mycket mera än vi gör idag, och det hade förstås stor påverkan på vår hälsa. Alltså positivt. Och vissa kanske slet ut sig med för mycket fysiskt arbete. Och sen den psykiska stressen som fanns med krig och annat som påverkade hälsan. Så inte skulle jag byta. Och man åt det som fanns....


Idag äter vi också det som finns. Och idag finns alltför mycket att välja på. Hur ska man veta vad som är bra? Maten idag ser så annorlunda ut än vad den gjorde förr. När jag var barn, för 40 år sedan, såg maten ganska långt ut som mat. Men sedan dess har det utvecklats mycket. I och med att levnadsstandarden har stigit, så har konsumtionen av "festmat" ökat ofantligt.Vi stoppar i oss godis, läsk, chips, kakor, bullar, smörgåsar, glass. Och visst är det gott. Och vi äter mycket mjölmat; pasta, pizza, hamburgare. Och mjölkprodukter; söta yoghurts, kvarg, mjölk... Utan att blinka. Utan att ens misstänka att det kunde vara skadligt för oss. Och visst är det gott, om man har vant sig med det. Och nån har vant oss med det ända från att vi var små. Det har blivit "vardagsmat". Fast det inte är mat. 


Men kroppen tolkar det som mat. Eller försöker. Allt man stoppar i munnen försöker kroppen tolka som mat. Kroppen jobbar med att smälta allt som kommer ner. Ju mer icke-mat vi stoppar i så, desto mer energi, vitaminer, mineraler, går åt. Kroppen behöver proteiner och fetter. Vitaminer och mineraler. Mat.


Till slut går kroppen på högvarv. Den tar stryk. Vi kollapsar, blir sjuka. Vissa av oss får varningssignaler; högt blodtryck, blodsockret stiger, vi får värk, problem med sköldkörteln. Och går till läkaren och får medicin. Och tar medicin, och fortsätter likadant....


Men, hallå! Hallå! Vakna! Ifall det gått så långt att du fått problem, så har du problem. Och du måste själv ta ansvar för din hälsa. Läkaren kan inte göra det. Hen kan bara undersöka dig, och ge diagnos. De flesta läkare sköter symtomen med medicin. Men du kan kanske själv lösa problemet. Ifall du har stoppat i dig fel (icke-mat), så kan du göra något. Lämna bort icke-maten. Och ge din kropp det den behöver. Riktig mat! Man måste göra något åt själva orsaken. Och det finns alltid en orsak till ohälsa. Den dimper inte ner från ingenstans! Ibland kan orsaken vara mat, stress, bekymmer....för lite motion eller en blandning av allt. Men det man kan göra något åt själv, ska man ta itu med. Du kan alltid bli friskare!!!


Ifall kroppen igen får vänja sig vid "riktig" mat, försvinner suget på icke-mat, smaklökarna väcks och mat börjar smaka bra igen. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Eila Andersson - 15 juni 2018 08:51

Sömnproblem. Det är ju vanligt. Vi stressar. Vi sover för lite, har inte tid. Vi sover dåligt. Är deprimerade. Men det är ju helt normalt. Vanligt. Det är bara att lära sig sova. Lära sig avslappning. Eller ta sömnmedicin. Eller?   Förstås finns ...

Av Eila Andersson - 13 juni 2018 07:57

Det är ju inte riktigt dagens melodi att vara köttätare. Det rekommenderas att man minskar på köttätande, och äter proteiner från växtriket istället. Jag skulle gärna vara vegetarian, eller fruitarian, om jag kunde.    Förra hösten testade jag på...

Av Eila Andersson - 12 november 2017 06:13

Mat. Igen. Jo, maten är grunden till allt. Det är det vi kan, och ska, bygga vår hälsa på. Vi får tänka, vi ska tänka. På hur vi lever. Vad vi gör, vad vi äter. Och inte äter.   Vaccineringar på tapeten igen. Hela tiden. HP-vaccin mot livmoderhal...

Av Eila Andersson - 7 oktober 2017 07:24

Tänk om vi skulle i matbutikens kyldisk hitta olika mjölkprodukter gjorda på människomjölk. Smaksatt, sockrat, laktosfritt, helmjölk, fettfritt. Yogurt, fil, grädde, glass… olika smaker och sorter att välja mellan. Smaskens! Blir du sugen?  ...

Av Eila Andersson - 22 augusti 2017 06:22

Min man tittar på mig med en konstig blick, han brukar göra det ibland. Jag har igen kläckt en idé. Det händer nu som då. De flesta är helt ogenomförbara och produkten av min idérikedom. Jag har nog småningom lärt mig att inte låta alla mina idéer ko...

Ovido - Quiz & Flashcards