promeneramera

Direktlänk till inlägg 9 juni 2016

Laktosens avigsidor

Av Eila Andersson - 9 juni 2016 19:38

Vi har en drygt 100-årig historia av mjölkdrickande här i Norden. Före det har människorna klarat sig utmärkt utan detta livsmedel. Det finns många olika teorier om mjölkens positiva och negativa effekter på kroppen. Genetiskt är vi lite olika, och klarar av olika livsmedel bättre och sämre. Vår konsumtion av mjölkprodukter, och speciellt processade, har ökat de senaste årtiondena. Kanske den kan ha en andel i vår ökande förekomst av välfärdssjukdomar?


Vi får olika hälsobesvär av mjölken. Vissa tål den inte alls, kan få livshotande symtom, och måste undvika det helt. Andra blir dåliga i magen, får förstoppning, gaser, diarré, magknip. Då är det kanske laktosen de reagerar på och använder laktosfria varianter. Någon kan få huvudvärk, sömnproblem, depression, trötthet, värk i muskler och leder, näsblod, återkommande luftvägsinfektioner, utslag, urinträngningar, m.m.....och förstår inte att det kan bero på mjölken (och laktosen), och fortsätter att använda den. Det finns teorier om att mjölken förorsakar hjärt- och blodkärlssjukdomar (för mycket kalcium), cancer överlag, och speciellt hormonell cancer som prostata- och bröstca. 


Ifall man är frisk och inte har någon genetisk belastning kan man kanske använda fermenterade och syrade mjölkprodukter, av bra kvalitet, i viss mån. 


Ifall man tror att man reagerar på mjölk (eller laktos), kan man försöka lämna bort det. Det är inte farligt, man skadar inte sin hälsa. Men det kan vara lite krångligt eftersom laktos och mjölk finns i många produkter som man inte kopplar ihop med mjölkprodukter. Laktos används som bindmedel i mediciner, ofta i större tabletter, värkmediciner, antibiotika, astmamediciner, antihistaminer. Vissa läkare menar att det är så små mängder, att man inte påverkas, men de som är känsliga för det, reagerar. Och det finns varianter utan laktos. Laktos och mjölkpulver används också i vissa kryddblandningar, kryddad chips, charkuterier, godis, kakor, m.m


Ett par, tre veckors mjölk- eller laktosfri diet borde göra skillnad i din hälsa, ifall problemet sitter där. Det kräver ju viss insats, detektivarbete, för att undvika dessa produkter, men kan vara värt ett försök. 







 
 
Inte-Ensam

Inte-Ensam

9 juni 2016 21:06

Väldigt bra och intressant inlägg. Har själv funderat på att posta något om det, bra att du belyser ämnet!

http://inte-ensam.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Eila Andersson - 15 juni 2018 08:51

Sömnproblem. Det är ju vanligt. Vi stressar. Vi sover för lite, har inte tid. Vi sover dåligt. Är deprimerade. Men det är ju helt normalt. Vanligt. Det är bara att lära sig sova. Lära sig avslappning. Eller ta sömnmedicin. Eller?   Förstås finns ...

Av Eila Andersson - 13 juni 2018 07:57

Det är ju inte riktigt dagens melodi att vara köttätare. Det rekommenderas att man minskar på köttätande, och äter proteiner från växtriket istället. Jag skulle gärna vara vegetarian, eller fruitarian, om jag kunde.    Förra hösten testade jag på...

Av Eila Andersson - 12 november 2017 06:13

Mat. Igen. Jo, maten är grunden till allt. Det är det vi kan, och ska, bygga vår hälsa på. Vi får tänka, vi ska tänka. På hur vi lever. Vad vi gör, vad vi äter. Och inte äter.   Vaccineringar på tapeten igen. Hela tiden. HP-vaccin mot livmoderhal...

Av Eila Andersson - 7 oktober 2017 07:24

Tänk om vi skulle i matbutikens kyldisk hitta olika mjölkprodukter gjorda på människomjölk. Smaksatt, sockrat, laktosfritt, helmjölk, fettfritt. Yogurt, fil, grädde, glass… olika smaker och sorter att välja mellan. Smaskens! Blir du sugen?  ...

Av Eila Andersson - 22 augusti 2017 06:22

Min man tittar på mig med en konstig blick, han brukar göra det ibland. Jag har igen kläckt en idé. Det händer nu som då. De flesta är helt ogenomförbara och produkten av min idérikedom. Jag har nog småningom lärt mig att inte låta alla mina idéer ko...

Ovido - Quiz & Flashcards