promeneramera

Alla inlägg den 9 juni 2016

Av Eila Andersson - 9 juni 2016 19:38

Vi har en drygt 100-årig historia av mjölkdrickande här i Norden. Före det har människorna klarat sig utmärkt utan detta livsmedel. Det finns många olika teorier om mjölkens positiva och negativa effekter på kroppen. Genetiskt är vi lite olika, och klarar av olika livsmedel bättre och sämre. Vår konsumtion av mjölkprodukter, och speciellt processade, har ökat de senaste årtiondena. Kanske den kan ha en andel i vår ökande förekomst av välfärdssjukdomar?


Vi får olika hälsobesvär av mjölken. Vissa tål den inte alls, kan få livshotande symtom, och måste undvika det helt. Andra blir dåliga i magen, får förstoppning, gaser, diarré, magknip. Då är det kanske laktosen de reagerar på och använder laktosfria varianter. Någon kan få huvudvärk, sömnproblem, depression, trötthet, värk i muskler och leder, näsblod, återkommande luftvägsinfektioner, utslag, urinträngningar, m.m.....och förstår inte att det kan bero på mjölken (och laktosen), och fortsätter att använda den. Det finns teorier om att mjölken förorsakar hjärt- och blodkärlssjukdomar (för mycket kalcium), cancer överlag, och speciellt hormonell cancer som prostata- och bröstca. 


Ifall man är frisk och inte har någon genetisk belastning kan man kanske använda fermenterade och syrade mjölkprodukter, av bra kvalitet, i viss mån. 


Ifall man tror att man reagerar på mjölk (eller laktos), kan man försöka lämna bort det. Det är inte farligt, man skadar inte sin hälsa. Men det kan vara lite krångligt eftersom laktos och mjölk finns i många produkter som man inte kopplar ihop med mjölkprodukter. Laktos används som bindmedel i mediciner, ofta i större tabletter, värkmediciner, antibiotika, astmamediciner, antihistaminer. Vissa läkare menar att det är så små mängder, att man inte påverkas, men de som är känsliga för det, reagerar. Och det finns varianter utan laktos. Laktos och mjölkpulver används också i vissa kryddblandningar, kryddad chips, charkuterier, godis, kakor, m.m


Ett par, tre veckors mjölk- eller laktosfri diet borde göra skillnad i din hälsa, ifall problemet sitter där. Det kräver ju viss insats, detektivarbete, för att undvika dessa produkter, men kan vara värt ett försök. 







Ovido - Quiz & Flashcards