promeneramera

Direktlänk till inlägg 23 maj 2016

Bygga grunden

Av Eila Andersson - 23 maj 2016 17:11

I vår natur har vi flera utrotningshotade växt- och djurarter. Dem får man inte plocka eller skada på något sätt. Man måste vara rädd om dem. Snart har vi en art till som är utrotningshotad, och det är Homo Sapiens, människan. En frisk människa börjar snart vara en raritet på vår planet. Små, friska exemplar kan man ännu hitta här och där. 


En frisk människa är i balans i kropp, själ och ande. Alla delar är viktiga och påverkar varandra. Alla delar måste tas om hand och vårdas. Ifall man är psykiskt i obalans, så påverkas den fysiska hälsan och tvärtom. Det ska vara balans. Balansen finns, eller borde åtminstone finnas, från födseln. Men vi blir påverkade av vår omgivning; våra föräldrar, miljögifter, födan....och så hamnar de flesta i obalans på något sätt, blir ickefriska. Födan, maten, är en viktig del i vårt välbefinnande och friskhet. Bra och rätt mat ger oss ett bra immunförsvar. Ett immunförsvar som håller oss friska.


Det värsta hotet mot hälsan och immunförsvaret heter gluten. Jaha, vadå gluten? Vad är det? Jo, det är ett protein som finns i sädesslag, främst och mest i vete. Människan är inte programmerad för att kunna bryta ner, och utnyttja gluteninnehållande livsmedel till fullo. Det blir till en belastning för kroppen, det uppstår inflammationer som ger upphov till diverse sjukdomar. 


De flesta av oss blir sjuka av gluten förr eller senare. Ifall du har bra gener; föräldrar som är friska, mor- och farföräldrar som levt friska högt upp i åldern, och du lever och äter på samma sätt som de gjorde, så kanske du också kan det. Men att hitta spannmålsprodukter av samma kvalitet som fanns då, är en utmaning. Bröd för 50 år sedan är inte samma bröd som vi hittar i butikshyllan i dag, glutenet är annorlunda. Så vi får nog alla lämna bort gluten ifall vi vill hitta källan till ett långt och friskt liv.


Ja, då är det bara att lämna bort gluten. Bara? Nja, det är väl inte så enkelt om man är van att äta halvfabrikat och processad mat (alltså fabriksmat). Eller så är det enkelt. Det är som man gör det. Om man vill göra det invecklat, så fortsätter man att äta halvfabrikat, och läser innehållsförteckningar, för gluten finns överallt, nästan. Det har lite olika namn på olika produkter. De s.k glutenfria specialprodukterna är inte särskillt hälsosamma. Man kan också välja naturligt glutenfria produkter, de är lite bättre. Man kan googla och ta reda på vad det är. Eller så är man lite radikal, och övergår direkt till bra, naturlig paleomat. Och kokar själv.


Det handlar om att prioritera. Det tar tid. Att tänka. Att göra. Men i slutändan ger det mer tid. Att tänka. Och göra. Så det första du ska göra är att tänka på vad du vill prioritera. Och göra det du tänker. Så tar du ett första steg, mot ett lite friskare liv.






 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Eila Andersson - 15 juni 2018 08:51

Sömnproblem. Det är ju vanligt. Vi stressar. Vi sover för lite, har inte tid. Vi sover dåligt. Är deprimerade. Men det är ju helt normalt. Vanligt. Det är bara att lära sig sova. Lära sig avslappning. Eller ta sömnmedicin. Eller?   Förstås finns ...

Av Eila Andersson - 13 juni 2018 07:57

Det är ju inte riktigt dagens melodi att vara köttätare. Det rekommenderas att man minskar på köttätande, och äter proteiner från växtriket istället. Jag skulle gärna vara vegetarian, eller fruitarian, om jag kunde.    Förra hösten testade jag på...

Av Eila Andersson - 12 november 2017 06:13

Mat. Igen. Jo, maten är grunden till allt. Det är det vi kan, och ska, bygga vår hälsa på. Vi får tänka, vi ska tänka. På hur vi lever. Vad vi gör, vad vi äter. Och inte äter.   Vaccineringar på tapeten igen. Hela tiden. HP-vaccin mot livmoderhal...

Av Eila Andersson - 7 oktober 2017 07:24

Tänk om vi skulle i matbutikens kyldisk hitta olika mjölkprodukter gjorda på människomjölk. Smaksatt, sockrat, laktosfritt, helmjölk, fettfritt. Yogurt, fil, grädde, glass… olika smaker och sorter att välja mellan. Smaskens! Blir du sugen?  ...

Av Eila Andersson - 22 augusti 2017 06:22

Min man tittar på mig med en konstig blick, han brukar göra det ibland. Jag har igen kläckt en idé. Det händer nu som då. De flesta är helt ogenomförbara och produkten av min idérikedom. Jag har nog småningom lärt mig att inte låta alla mina idéer ko...

Ovido - Quiz & Flashcards