promeneramera

Alla inlägg den 18 maj 2016

Av Eila Andersson - 18 maj 2016 11:31

Människan är skapt för att röra på sig. Det är skönt att kunna gå, jogga, springa. Det är liv. Det är ett underverk att alla delar fungerar som de ska i kroppen, och kanske ovanligt hos oss vuxna idag. Jag lider med dem som av olika orsaker inte kan röra på sig som de skulle vilja. Jag är tacksam för att jag idag är frisk och orkar röra mig obehindrat. Men det har inte alltid varit så....


Små barn börjar röra på sig när de är mogna för det. De ålar sig fram, kryper, hasar. Det finns naturligt en vilja att röra på sig, att förflytta sig. Så börjar de gå och springa, leka. Barn rör vanligtvis på sig mycket, utan att de behöver uppmanas till det. Det uppstår av nyfikenhet på livet. Någonstans på vägen till vuxenlivet blir vi mindre rörliga. Skolgången påbörjas och stor del av dagen ska sittas vid pulpeterna. Vardagsmotionen minskar när man slutar leka. En del idrottar och rör på sig mycket medan andra inte är intresserade av motion. Så blir vi småningom bekväma och vill inte röra på oss i onödan. En del drabbas av olyckor, andra insjuknar, och det kan begränsa våra möjligheter att röra på oss.


Vi kanske blir mindre rörliga, det kommer smygande. Kilo läggs på kilo, blodtrycket stiger, vi blir trötta, får huvudvärk, kanske diabetes. Vi nöjer oss med situationen, kanske försöker vi banta när vi har energi till det. Men det blir inget varaktigt. Vi tänker att det här med vikten är ju ärftligt, vuxendiabetes också, och hjärt- och blodkärlssjukdomarna. Vi finner oss i ödet. Och vi förstår inte varför vi fungerar som vi gör. Vi gillar det inte, men accepterar det bara. Det är ju vanligt med dessa krämpor.


Men nej, nej, nej, säger jag då. Jovisst  är det vanligt, men inte normalt. Du ska inte nöja dig. Du behöver inte det. Du kan få ett bättre liv. Du kan må bättre, du kan hitta tillbaka till hälsan och rörligheten. Din hälsa behöver inte fortsätta i spiral neråt...Jag har inga dunderkurer eller dunderpiller att erbjuda, inga hälsodrycker, inga genvägar. Men jag kan ge dig tankeställare. Det finns alltid en orsak till problemet eller symtomen. Och det är där man måste börja. Ifall man endast sköter symtomen, så blir man bara sjukare. Idag är det svårt att få/hitta information om hur man ska bli frisk, bara hur man sköter symtom och vilka piller man ska ta. Men vi måste söka orsaken tills vi hittar den.


De vanligaste hälsoproblemen tror jag att beror på fel kost och stress. Vi äter en kost vi inte är anpassade för. Ända från barn, belastas vårt immunförsvar med främmande proteiner, processad mat och socker, tills kroppen inte mera klarar av belastningen. Immunförsvaret ger upp. Vi blir sjuka. Får allergier, astma, autoimmuna sjukdomar, hjärt- och blodkärlssjukdomar, sköldkörtelsjukdomar, depressioner, sömnsvårigheter, m.m Kroppen fungerar inte mera som den ska. Vi blir trötta, får värk och energin tar slut. 


Man behöver inte nöja sig med att må ganska bra. Eller dåligt. Man får söka svar. Man kan pröva sig fram. Det är inte farligt att lämna bort mjölkprodukterna, brödet och gröten. Det leder inte automatiskt till vitamin- och mineralbrist. Vi är så rädda att få kalciumbrist. Men det finns massor av vitaminer och mineraler i bär, frukt och grönsaker. Vi är bara så vana vid bröd och mjölk. Det har blivit en odiskutabel sanning att de är hälsosamma. Med lite logiskt och kritiskt tänkande kan man komma till andra slutsatser. Det vill jag uppmuntra var och en till. När hälsan småningom blir bättre, blir det igen lättare och roligare att röra på sig. 


Så länge som det finns liv, och öppenhet för nya sanningar, finns det hopp om ett friskare och rörligare liv!

Tidigare månad - Senare månad
Ovido - Quiz & Flashcards